Usunięcie zapisu historycznego nie usuwa okresu z historii. Okres usuwanego zapisu zostaje dołączony do zapisu sąsiedniego, a parametry zapisu sąsiedniego obowiązują w całym połączonym okresie. Może to zmienić stawki obowiązujące w kilku wcześniejszych latach.
Aby usunąć zapis historyczny należy:
- Na zakładce [Zapisy historyczne] rozwinąć menu trzech kropek przy wierszu i wybrać Usuń.
- Program pokaże okno z opisem skutku operacji. Potwierdzić usunięcie.
- Kliknąć Zapisz na karcie środka.
Dlaczego Usuń jest nieaktywne. Środek trwały musi mieć co najmniej jeden zapis historyczny. Gdy na liście jest tylko jeden zapis, akcja Usuń jest nieaktywna, a podpowiedź wyjaśnia: Nie można usunąć zapisu historycznego. Środek trwały musi mieć co najmniej jeden zapis historyczny.
