Zamknięcie formalnie domyka zlecenie, którego prace się skończyły – zamkniętego zlecenia nie można zwyczajnie edytować. Gdy trzeba coś edytować, uprawniony operator może odblokować zlecenie.
Jak zamknąć zlecenie
- Najechać na wiersz zlecenia i kliknąć ikonę trzech kropek.
- Wybrać Zamknij zlecenie.
- W oknie Zamykanie zlecenia potwierdzić pytanie Czy na pewno zamknąć zlecenie [numer]? przyciskiem Zamknij zlecenie.
Lista odświeży się – poprawne zamknięcie nie jest potwierdzane osobnym komunikatem.

Ostrzeżenia przed zamknięciem. Program wymaga potwierdzenia zamknięcia zlecenia, a przed wykonaniem operacji sprawdza, czy wszystkie zaplanowane w ramach zlecenia prace zostały poprawnie zarejestrowane. W przypadku, gdy nie wszystkie czynności zostały oznaczone jako wykonane albo części nie zostały przesunięte na magazyn serwisowy, program wyświetli okno decyzyjne Zamykanie zlecenia wraz z podsumowaniem weryfikacji. Potwierdź zamyka zlecenie i odpowiednio usuwa niezakończone czynności i niepobrane części. Wybór Anuluj przerywa proces i niczego nie zmienia.

Jak odblokować zlecenie
- W menu kontekstowym (trzy kropki) przy zamkniętym zleceniu wybrać Odblokuj zlecenie.
- W oknie Odblokowanie zlecenia potwierdzić pytanie Czy na pewno odblokować zlecenie [numer]?
Odblokowanie wymaga prawa ustawionego na karcie operatora: Prawo do odblokowania zleceń.