Usuwanie nieużywanych magazynów z systemu jest możliwe bezpośrednio z poziomu listy – pojedynczo lub seryjnie.
Usuwanie pojedynczego magazynu
Należy wskazać magazyn na liście, otworzyć jego menu kontekstowe (ikona trzech kropek na końcu wiersza) i wybrać opcję Usuń.Program wyświetla okno komunikatu z pytaniem o potwierdzenie: „Czy na pewno usunąć magazyn [Symbol]?” z dostępnymi przyciskami Anuluj oraz Usuń. Jeśli magazyn nie był używany w systemie, zostaje trwale usunięty. Jeśli magazyn posiada powiązania w bazie, operacja zostaje przerwana, a system wyświetla komunikat blokujący.
Usuwanie seryjne (zbiorcze)
Należy zaznaczyć wiele magazynów na liście za pomocą pól wyboru po lewej stronie. Na dole ekranu pojawia się wówczas pasek operacji seryjnych, na którym należy wybrać przycisk Usuń.
Podczas wywoływania usuwania system wyświetla komunikat potwierdzający: Czy na pewno chcesz usunąć magazyny (2)? Na komunikacie są dostępne przyciski Anuluj oraz Usuń.
Po zatwierdzeniu system weryfikuje warunki integralności indywidualnie dla każdego wskazanego magazynu. Magazyny nieużywane zostają trwale usunięte z bazy. W przypadku magazynów posiadających powiązania operacja dla danego obiektu zostaje pominięta, a po zakończeniu procesu wyświetlane jest okno podsumowania z listą pozycji, których nie udało się usunąć, wraz z podaniem przyczyny.
Zobacz także:
Jak dodać i skonfigurować nowy magazyn w systemie?
Jakie informacje znajdują się na liście magazynów?